albérlet vagy lakáshitel

Ingatlanpiac változása 2008-2016

albérlet vagy lakáshitel

Óriási változások figyelhetők az ingatlanpiacon, amelynek következtében érdemes újra feltenni a kérdést, albérleti díjat vagy lakáshitel törlesztést fizess!

A 2008-as pénzügyi világválság és az azt követő devizahitel okozta válság ideje alatt lezajlott folyamatok mostanra kiteljesedtek és mindenki számára érzékelhetővé váltak. Gondolok itt például arra, hogy a pénzügyi válság közel nyolc éve alatt teljesen átalakult a magyarországi ingatlanpiac.

Ingatlanpiac 2008. előtt

A 2000-es évek első évtizedében nagy volt a lakásépítés volumene, a csúcson évente majd 50.000 lakást építettek, amelyek el is keltek a hitelfelvételi kedvnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan az albérletek piacán az átlagos hosszútávú lakás célú bérlés kereslete nagyon alacsony volt, ezért a bérleti díjak mélyen a reális szint alatt voltak. Persze azért ezen a területen is a kedvelt területeken volt piaci kereslet, és megfelelő ár.

Albérleti piac 2016.

Mára, 2016-ra, ha lehet így fogalmaznom, átestünk a ló másik oldalára. a fővárosi kiadó lakások, napok alatt lakóra találnak, ha az albérlet állapota elfogadható. Az albérlet piac kínálata folyamatosa szűkül, a kereslet pedig ezzel egy időben nő, mindennek az az eredményeképpen az árak az egekbe szöktek.

Lakáshotelek Budapest Belvárosában

Az elmúlt pár hónapban Budapest belvárosában mostanra már alig találni hosszú távra albérletet, annak köszönhetően, hogy az bérbeadó lakások jelentős részét a pár napra kiadott “lakáshotelek” teszik ki. Emiatt a lakás célú hosszú távú bérlők a külvárosba szorultak, ahol mindennek következtében felerősödött a kereslet és ezzel párhuzamosan megugrottak a bérleti díjak is az elmúlt hónapokban.

Egyetemista albérleti piac

A keresleti nyomást a nyári hónapokban jelentősen megnövelte a felsőoktatási intézményekben tanuló diákok albérletekért folytatott rohama.

Munkaerő albérleti piac

A vidéki kistelepülésekről a fővárosba áramló munkalehetőséget kereső emberek jelenléte az albérlet piacán már csak hab a tortán.

Eredmény: az albérleti díjak az egekben

Mindez oda vezetett, hogy Budapest belvárosában jelenleg már 2000 és 3000 forint között kérnek négyzetméterenként havonta a bérbeadók , a külvárosi kerületekben pedig a bérleti díj nagysága eléri a négyzetméterenkénti 2000 forintot havi szinten. Oly annyira, már-már, pofátlan áremelkedésről van szó, hogy volt olyan ingatlanközvetítő, aki a Facebookon borult ki, hogy már nincs az arcán elég vastag bőr, leszakadt, lerohadt egérlyukakért százezreket elkérni családos emberektől.

Ingatlanszakértői megoldások

Ingatlanpiaci szakértők szerint, az albérleti piacon kialakult problémára rövid távon nem várható megoldás, mert a tulajdonosok rövid távú lakáskiadásban gondolkodnak, a nagyobb bevétel reményében.

Az ingatlanszakma szerint szükség lenne olyan állami vagy önkormányzati bérlakás-építési programokra, amelyek olcsó bérlakás megoldásokat nyújtanának az alacsony jövedelműeknek, lehetővé téve ezzel a nagyobb mértékű munkaerő áramlást.

Ahogy most állnak a dolgok, erre még egy darabig várni kell.

Addig is érdemes feltenni a kérdést,

Albérleti díjat fizessek vagy lakáshitel törlesztést?

Lehet, hogy sokkal mélyebb problémára bukkantunk mint amilyennek első pillantásra gondoltuk volna?

Folytatása következik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..